Makine, tesis ve gemi değerleme hizmetleri, çok geniş bir alan olduğundan bu tarz faaliyetler, ayrı bir departman tarafından yürütülmektedir. 30 yıllık mesleki tecrübesine sahip Makine Değerleme Departmanı yetkin ve kadrolu dört makine değerleme uzmanı bünyemizde faaliyet göstermektedir. Ayrıca, gemi değerleme hizmeti için konusunda uzman kaptanlardan danışmanlık hizmeti alınmaktadır.
a) Makine ve Ekipman Değerlemesi
Farklı iş kollarında faaliyet gösteren tesislerin veya işletmelerin bünyesinde yer alan, makine, teçhizat, taşıt, yardımcı araç ve gereçlerin, işletme bütününde veya ayrı olarak güncel değerinin belirlendiği bir değerleme hizmetidir. Bu kapsamda, tüm ülke genelinde uygun maliyetle ve kısa sürede değerleme raporları hazırlanabilmektedir.
Makine Parkı ve Ekipman Değerleme Alanında Sunduğumuz Hizmetler:
Makine ve ekipman (teçhizat) değerlemesi (maddi duran varlıklar/sabit kıymetler)
Tesis Değerlemesi (gayrimenkulün yanı sıra makine, teçhizat ve ekipmanların değer tespiti)
Taşıt, tarım araçları ve iş makinesi değer tespiti (her türlü iş makineleri, binek araç, otobüs, çekici, kamyon, kamyonet, traktör, hasat makineleri, tarım makineleri, demiryolu araçları, tren, vagon, hafif raylı araçlar ve metro araçları)
UFRS/TFRS kapsamında “gerçeğe uygun değer” raporları
Duran varlık değerlemesi
Hurda değer tespiti
Tasfiye değer tespiti
Gemi değerlemesi; yük gemileri (kuru yük-sıvı yük tankeri, gaz-LPG tankeri), yolcu gemisi, yat, balıkçı motoru vb.
Sat ve geri kirala kapsamında değerleme
Hammadde, mamul değer tespiti
Makine kira değer tespiti
Proforma kontrol/fatura analizi
Makine muayenesi
Danışmanlık
Makine Değerlemesi Yapılabilecek Alanlar:
Her türlü fabrika ve imalathaneler
Demir çelik üretim tesisleri
Haddehane tesisleri
Çimento üretim, depolama tesisleri ve beton santralleri
Enerji santralleri (Rüzgâr Enerjisi Santralleri (RES), Hidroelektrik Santralleri (HES), Güneş Enerjisi Santralleri (GES), Jeotermal Enerji Santralleri (JES), Doğalgaz Çevrim Santralleri, Biyogaz Enerji Tesisleri)
Liman ve tersaneler
Arıtma tesisleri
Akaryakıt istasyonları
Akaryakıt depolama ve dolum tesisleri
Su dolum ve paketleme tesisleri
Sağlık tesisleri (hastaneler, laboratuvarlar, poliklinikler vb.)
Turizm tesisleri (oteller, pansiyon, günübirlik turizm tesisleri, eğlence ve oyun tesisleri)
Balık üretim tesisleri (balık çiftlikleri)
Tavuk üretim çiftlikleri ve kesimhaneler
PVC, polietilen, plastik üretim tesisi
Tekstil, iplik üretim, kumaş üretim tesisleri
Seramik üretim tesisleri
Mermer ocak ve işleme tesisleri
Alkol, kolonya vb. üretim tesisleri
Büyükbaş, küçükbaş hayvan çiftlikleri ve mezbahalar
Donmuş ve donmamış gıda işleme tesisleri
Süt sağım, depolama, süt ürünleri üretim tesisleri
Baharat ve kuruyemiş işleme tesisleri
AVM’ler
Jant üretim tesisleri (çelik, alüminyum)
Zeytinyağı, bitkisel yağ üretim tesisleri
Quartz taş üretim tesisleri
Lojistik tesisleri
Marketler
İlaç üretim tesisleri
Un üretim tesisleri
Meyve işleme ve meyve suyu işleme tesisleri
Taşıtlar, tarım araçları ve iş makineleri (her türlü iş makineleri, binek araçlar, otobüsler, çekiciler, kamyonlar vb.)
Demiryolu araçları (trenler, lokomotifler, vagonlar, hafif raylı araçlar, metro araçları, demiryolu tamir, bakım ve servis araçları)
İş makineleri (dozerler, greyderler, kepçeler, vinçler, silindirler, asfalt makineleri, fork-liftler, liftler, istif makineleri, traktör, hasat makineleri, tarım makineleri vb.)
Gemi, yat, tekne (motor yatlar, yolcu tekneleri, yelkenli yatlar, guletler, balıkçı tekneleri, kuru yük gemileri, konteyner gemileri, sıvı yük tankerleri, kimyasal tankerler, ham petrol tankerleri, gaz/LPG-LNG tankerleri, yolcu gemileri vb.)
b) Tesis Değerlemesi
Belirlenen değerleme ihtiyacı ve amacı doğrultusunda, tesislerin gayrimenkullerini (arsa, yapı, bina, fabrika, imalathane vb.) makine ve ekipmanıyla birlikte ele alır ve değerleme raporları hazırlar. Tesis kapsamında değerlemesi istenen gayrimenkuller, uluslararası standartlara uygun değer kavramları ve değerleme yaklaşımları kullanılarak tekil veya tüm tesis olarak raporlanırlar. Bu kapsamda yapılacak çalışmalarda, gerektiğinde gayrimenkul değerleme departmanına bağlı bölge birimlerinden destek sağlanmaktadır.
En doğru değer için, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) doğrultusunda çalışmalarımızı yürütmekteyiz. UFRS, dünyada birçok ülkede kabul görmüş finansal raporlama sistemi olduğundan, küreselleşen dünya ekonomisinde şirketlerin küresel derecede karşılaştırılabilir, şeffaf ve anlaşılır olmasını sağlamak için gerekli standartları belirler.
c) Gemi Değerlemesi
Deniz, göl ve akarsular üzerinde yüzen tesisler, gayrimenkul kapsamında değerlendirilmektedir. Her türden gemi, yat ve araştırma gemilerinin yanı sıra petrol ve gaz platformları gibi yüzen varlıklar; ağırlıkları, kapasiteleri, bandıraları ve maliyetleri baz alınarak değerlendirilir.
Değerleme konusunda profesyonel SPK Lisanslı makine mühendislerimiz, ihtiyaç anında anlaşmalı kaptan ve gemi inşa mühendisi danışmanlarımız ile gemi değerlemesi çalışmalarını yürütmektedirler. Her konuda olduğu gibi, tüm raporlarımız uluslararası standartlarda teslim edilmektedir.
Gemi Değerlemelerinin Kapsamı
Tekneler (Römorkörler, Motor Yatlar, Yolcu Tekneleri, Yelkenliler, Guletler, Balıkçı Tekneleri vb.)
Gemiler (Kuru Yük, Sıvı Yük Tankerleri, Konteyner Gemileri, Kimyasal Tankerler, Ham Petrol Tankerleri, Gaz LPG-LNG Tankerleri, Yolcu Gemileri vb.)